Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Οι δώδεκα οίκοι και η σημασία τους


Ο Ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 360 μοίρες, κάθε ζώδιο καταλαμβάνει από 30 μοίρες το καθένα, με αποτέλεσμα να έχουμε 12 ζώδια αλλά και 12 οίκους/σπίτια, τα όποια συγκροτούν όλη την προσωπικότητα του ατόμου, δείχνοντας το κάθε σπίτι ξεχωριστά όλους τους τομείς της ζωής μας.
Χωρίζονται σε γωνιακούς, διάδοχους και κατιόντες.

Επειδή τους ταυτίζουμε τα ζώδια, οι γωνιακοί οίκοι είναι εκείνοι που αντιστοιχούν στα παρορμητικά ζώδια Κριός/Καρκίνος/Αιγόκερως επομένως 1ος, 4ος, 7ος, 10ος οίκος.

Διαδοχικοί είναι οι οίκοι που ταυτίζονται με τα σταθερά ζώδια Ταύρος/Λέων/Σκορπιός/Υδροχόος άρα  2ος, 5ος, 8ο και 11ο οίκο.

Κατιόντες είναι οι οίκοι που ταυτίζονται με τα μεταβλητά ζώδια Δίδυμοι/Παρθένοι/Τοξότες/Ιχθείς και, 3ος, 6ος, 9ος, 12ος οίκος.

Σημαντικότεροι οίκοι θεωρούνται οι γωνιακοί γιατί δίνουν σημαντικά γεγονότα. Στους διαδοχικούς οίκους προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε πράγματα, να παγιώσουμε δηλαδή καταστάσεις ενώ οι κατιόντες  δείχνουν μεταβλητότητα και δράση  περισσότερο διανοητική.

Το πρώτο σπίτι ξεκινά από τον Ωροσκόπο πάντα, η αλλιώς, Ascendan, Ανατέλλον Ζώδιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί ο Ωροσκόπος και κατ επέκταση  ολόκληρη η οικοθεσία ενός χάρτη είναι η ακριβής ώρα γέννησης και η πόλη που γεννήθηκε κάποιος ώστε να γίνει γνωστό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της πόλης.

Η κατανομή των οίκων γίνεται ανάλογα με το σύστημα που χρησιμοποιούμε. Στη χώρα κυρίως χρησιμοποιούμε  το Placidus. Η μοίρα του ζωδιακού που αρχίζει ο κάθε οίκος είναι η ακμή του οίκου και ανάλογα το ζώδιο που θα βρεθεί δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Συνοπτικά λοιπόν οι 12 οίκοι δείχνουν τα εξής.

1ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Κριού, λέγεται γωνιακός και είναι ο οίκος του Εγώ Είμαι, ενός ακατέργαστου/πρώιμου Εγώ όσο και η φύση του παρορμητικού Άρη. Δίνει αρκετά στοιχεία για την εξωτερική μας εμφάνιση  και το πώς μπορεί να μας εκλαμβάνουν οι άλλοι Είναι η εξωτερική μας βιτρίνα, ο τρόπος που εκφράζουμε την προσωπικότητα μας, αυτή όμως που έχει διαμορφωθεί και έχει ενσωματωθεί στην χαρακτήρα μας μέσα από το οικογενειακό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Ως εκ τούτου είναι αυτό που βγάζουμε προς τα έξω, η πρώτη δηλαδή εντύπωση που δίνουμε όταν κάποιος μας γνωρίζει. Δείχνει ζωτικότητα και γενικότερα το φυσικό μας σώμα.

2ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Ταύρου και λέγεται διαδοχικός, είναι το σπίτι που δείχνει τι έχει πραγματική αξία για εμάς, τις αρχές μας, τον θαυμασμό και την εκτίμηση που έχουμε στον εαυτό μας και όλα τα κεκτημένα μας. Συνδέεται με το προσωπικό μας πορτοφόλι, με τον τρόπο που εμείς είμαστε ικανοί να κερδίσουμε χρήματα γι αυτό σχετίζεται με την οικονομική και συναισθηματική κάλυψη. Από τον 2ο οίκο δηλαδή αντλούμε πληροφορίες για τις πηγές εσόδων μας και πως αυτές τις διαχειριζόμαστε. Το να βγάλουμε χρήματα έχει συναισθηματικό υπόβαθρο γιατί σχετίζεται με το γεγονός πως είμαστε άξιοι και ικανοί να βγάλουμε χρήματα, επομένως ο 2ος οίκος έχει άμεση σχέση με τη συναισθηματική ασφάλεια και αυτοπεποίθηση σε οικονομικό επίπεδο επειδή είμαστε σε θέση να το κάνουμε με τον κόπο μας.  Γενικότερα συνδέεται με το σύστημα αξιών μας σ’ ένα υλιστικό περισσότερο επίπεδο αφού όλοι μας νιώθουμε καλά όταν είμαστε οικονομικά εξασφαλισμένοι.

3ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο των Δίδυμων και λέγεται κατιόντας, δείχνει την διανόηση, τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο επικοινωνίας γενικότερα, τα σχολικά χρόνια, την εφηβεία, την σχέση με τα αδέλφια, τα ξαδέλφια, τους γείτονες το άμεσο κοντινό περιβάλλον και τις κοντινές μετακινήσεις. Είναι ο οίκος που θα δείξει το βαθμό εξυπνάδας μας, το πόσο λογικοί είμαστε, την τάση μας στη γνώση και σχετίζεται άμεσα με την κινητικότητα μας.

4ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Καρκίνου και λέγεται γωνιακός, είναι ο οίκος που δείχνει το σπίτι μας, τις ρίζες μας, τους γονείς μας, κυρίως την μητέρα ή αλλιώς τον γονέα του αντίθετου φύλου, τον ψυχισμό μας, τα συναισθήματα, την κληρονομικότητα, αλλά και ότι θεωρούμε οικείο. Είναι ο οίκος που συνδέεται με την πατρίδα, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οικογενειακές και μη, τα ακίνητα, τα πρώτα και τα τελευταία χρόνια της ζωής, τα γεράματα μας δηλαδή.

5ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Λέοντα και λέγεται διαδοχικός, είναι ο πιο χαρούμενος οίκος μέσα σε ένα ωροσκόπιο αφού ο χώρος του προσφέρεται για χαρά, διασκέδαση, έκφραση και δημιουργία, δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που συνδέουμε αυτόν το οίκο με τα παιδιά, το παιχνίδι, το φλερτ, τους ερωτικούς συντρόφους, τα τυχερά παιχνίδια, τα χόμπι, τις καλλιτεχνικές τάσεις που ενδεχομένως υπάρχουν και την εκπαίδευση. Οίκος αυτοέκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

6ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο της Παρθένου και λέγεται κατιόντας, δείχνει τα προβλήματα υγείας τα λιγότερο σημαντικά και ιάσιμα, το πώς φροντίζουμε την υγιεινή μας, την δυνατότητα να προσφέρουμε κυρίως σε πρακτικά θέματα , την καθημερινότητα εντός κι εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις υπαλληλικές μας  σχέσεις, τα μικρά και κατοικίδια ζώα.

7ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Ζυγού και λέγεται γωνιακός, είναι ο οίκος που βρίσκεται απέναντι από τον 1ο οίκο εκεί που το ΕΓΩ γίνεται ΕΜΕΙΣ και δείχνει κατά πόσο μπορούμε να εναρμονιστούμε με τους άλλους και κατ επέκταση με τον σύντροφο και σύζυγο μας. Από αυτόν τον οίκο κυρίως βλέπουμε την τάση μας για γάμο και την ενδεχόμενη ποιότητα του, τις συνεργασίες, το πόσο κοινωνικοί μπορεί να είμαστε η όχι, τους φανερούς εχθρούς, τους αντίδικους και τα νομικά ζητήματα. 

8ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Σκορπιού, λέγεται διαδοχικός και είναι ο οίκος που βρίσκεται απέναντι από τον 2ο οίκο, ο οίκος όπου εκεί πλέον μοιραζόμαστε τα πάντα. Σ' αυτό το σπίτι θα φανούν οι κρίσιμες καταστάσεις που θα βιώσουμε, το πώς θα τις χειριστούμε με σκοπό την λύτρωση, και την κάθαρση. Συνδέεται με τη ζωή και τον θάνατο, κυριολεκτικά η μεταφορικά αλλά και την αναγέννηση. Δείχνει την σχέση μας με το σεξ, τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, την βαθιά ένωση με το άλλο φύλο ψυχή τε και σώματι, τα οικονομικά του συντρόφου/συνεργάτη, τα δάνεια, τις κληρονομιές, τα χειρουργεία και την έλξη μας προς την μεταφυσική  την ψυχολογία.

9ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Τοξότη, λέγεται κατιόντας και βρίκσεται απέναντι από τον 3ο οίκο. Δείχνει την ανώτερη μόρφωση και φιλοσοφία μας, την σχέση μας με το εξωτερικό, τα μακρινά ταξίδια την επεκτατική μας διάθεση σε όλα τα επίπεδα, την σχέση μας με την εκκλησία, τα νομικά θέματα, τους δικηγόρους, την ικανότητα διδασκαλίας, τα φοιτητικά μας χρόνια, τις ηθικές μας αξίες και τους μακρινούς συγγενείς ή συγγενείς εξ’ αγχιστείας όπως είναι η νονά μας για παράδειγμα.

10ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Αιγόκερω είναι το λεγόμενο Μεσουράνημα η αλλιώς MC. Ανήκει στους γωνιακούς οίκους και μετά τον Ωροσκόπο είναι ο σημαντικότερος οίκος μέσα σ' έναν γενέθλιο χάρτη. Βρίσκεται απέναντι από τον 4ο οίκο και είναι το ανώτερο σημείο που μπορούμε να φτάσουμε στην ζωή μας μέσα από σκληρή δουλειά. Συνδέεται με την καριέρα, την φιλοδοξία, την φήμη, την κοινωνική και επαγγελματική μας καταξίωση, τα πρόσωπα κύρους και εξουσίας ενώ δίνει πληροφορίες για τον πατέρα και τον σύζυγο.

11ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο του Υδροχόου, διαδοχικός οίκος και βρίσκεται απέναντι από τον 5ο οίκο. Εκεί φαίνονται οι στόχοι, οι προσδοκίες, οι φιλοδοξίες μας και κατά πόσον μπορούμε όλα αυτά να τα πραγματώσουμε. Είναι ο οίκος που θα δείξει τους φίλους μας και την μεταξύ μας σχέση, σημαντικά πρόσωπα ή  υποστηρικτές που θα έχουμε στην ζωή μας. Είναι κοινωνικός οίκος αλλά δεν καταδεικνύει πολύ στενές προσωπικές σχέσεις. Συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία με όλα τα πρωτοποριακά θέματα αλλά και την ικανότητα του ανθρώπου να δρα σε συλλογικούς χώρους, ομάδες, συλλόγους κτλ.

12ος οίκος

Σχετίζεται με το Ζώδιο των Ιχθύων είναι κατιόντας οίκος και βρίσκεται απέναντι τον 6ο οίκο. Είναι ο οίκος που δείχνει την τάση μας προς την μεταφυσική και όλα τα απόκρυφα. Δείχνει επίσης, περιορισμό ψυχολογικό και σωματικό, εξασθένηση, καλλιτεχνικές τάσεις, έμπνευση, ιδιαίτερη ευαισθησία και διαίσθηση, εγκλεισμούς σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία, φυλακές κτλ., κρυφούς εχθρούς και όλα όσα θέλουμε να κρύψουμε. Άμεση σχέση με τα φάρμακα, τη θάλασσα, το αλκοόλ, τις χημικές ουσίες ή τα δηλητήρια και τις τάσεις φυγής που έχουμε από την πραγματικότητα. Είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος γιατί εκεί καταγράφονται όλα όσα δεν αντιλαμβανόμαστε με την λογική, είναι δηλαδή ο χώρος που αποθηκεύουμε ότι δεν είναι άμεσα αντιληπτό και εύκολα διαχειρίσιμο γι αυτό ο συγκεκριμένος οίκος σχετίζεται με τον ύπνο, τα όνειρα όπου εκεί μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά όλα τα καταπιεσμένα μας απωθημένα.

Τίνα Ζαχαριάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: