Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Οι Πλανήτες και η σημασία τους


Το ηλιακό μας σύστημα, πάντα αποτελούσε αντικείμενο μελέτης, κεντρίζοντας τόσο, το ενδιαφέρον των λαών όσο και των αστρονόμων, από την αρχαιότητα.
Καθώς μελετούσαν τα ουράνια σώματα παρατήρησαν ότι κάποιοι απ’ τους αστέρες κινούνταν, ενώ οι υπόλοιποι έδειχναν σταθεροί. Σ’ αυτούς που κινούνταν έδωσαν το όνομα πλανήτες. Η ετυμολογία της λέξης έχει την ρίζα της στην αρχαιοελληνική φράση “Πλανήτες αστέρες” δηλαδη, περιπλανώμενοι αστέρες Οι πέντε γνωστοί πλανήτες κατά την αρχαιότητα ήταν οι εξής: Έρμης ,Αφροδίτη, Άρης Δίας ,Κρόνος, Με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ανακαλύφθηκε το τηλεσκόπιο με αποτέλεσμα να έχουμε την εύρεση τριών ακόμη πλανητών, του Ουρανού, του Ποσειδωνα και του Πλούτωνα, τον οποίο, πρόσφατα στον συνέδριο της διεθνής αστρονομικής ένωσης, τον Αύγουστο του 2006, μετονόμασαν σε πλανήτη νάνο. Στην Αστρολογία εκτος απ’ τους οκτώ που αναφέρθηκαν, παίρνουμε ως πλανήτες τον Ήλιο και την Σελήνη, Ας δούμε όμως τι δηλώνουν από πλευράς αστρολογικής.

Ήλιος
Είναι το σημαντικότερο σώμα μέσα σε ένα αστρολογικό χάρτη, είναι αυτός που ρίχνει φως σε όλο το ωροσκόπιο για τις πτυχές του Εγώ μας και της συνειδητής προσωπικότητας μας. Είναι δείκτης υγειάς, αντιπροσωπεύει την αρσενικοί πλευρά του εαυτού μας (άνιμους) και τα άτομα εξουσίας ενώ σε γυναικείο ωροσκόπιο δείχνει τον πατέρα, τον σύζυγο τον εργοδότη και μαζί με την Σελήνη είναι τα δυο φώτα του ωροσκοπίου μας. Είναι κυβερνήτης του Λέοντα με αδυναμία στον Υδροχόο, έξαρση στον Κριό και πτώση στον Ζυγό ενώ, ανατομικά κυβερνά το πιο ζωτικό μας όργανο, την καρδιά.

Σελήνη
Μαζί με τον Ήλιο ολοκληρώνει την προσωπικότητα μας, είναι η θηλυκή μας πλευρά (άνιμα) και δείχνει τον ψυχισμό μας, την μητρική και ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας και είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει την μητέρα και την σχέση μας μαζί της. Σε αντρικό ωροσκόπιο θα μας δείξει στοιχεία για τη σύζυγο την οποία θέλει να έχει στο πλευρό του. Στην Σελήνη αποδίδεται οτιδήποτε έχει σχέση με τις ρίζες, την πατρίδα και το παρελθόν μας, την σχέση/επαφή μας με τις μάζες, και το κοινό. Σημειοδοτεί την έμμηνο ρύση στις γυναίκες και την μητρότητα. Έχει κυριαρχία στον Καρκίνο, αδυναμία στον Αιγόκερω, έξαρση στο ζώδιο του Ταύρου, πτώση στον Σκορπιό και ελέγχει το στήθος, το στομάχι, τη μήτρα και τα υγρά του σώματός μας.

Έρμης
Ο Έρμης είναι πλανήτης με την διπλή φύση και λέγεται ερμαφρόδιτος. Ήταν ο αγγελιοφόρος των Θεών της Ολύμπου και ήταν αυτός που μετέφερε τις ψυχές των ανθρώπων κατά την μετάβαση τους στον κάτω κόσμο γι αυτό λέγεται και ψυχοπομπός. Μέσα σε ένα ωροσκόπιο δείχνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε, το πως κινούμαστε μέσα στο περιβάλλον, τα πρώτα χρόνια στο σχολείο και τα εφηβικά μας χρόνια. Έχει άμεση σχέση με τις δοσοληψίες μας, το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις μετακινήσεις και είναι εκείνος που θα δώσει πληροφορίες για τα αδέρφια μας , τους κοντινούς συγγενείς και τη γειτονιά. Έχει κυριαρχία στον Δίδυμο και αδυναμία στο ζωδιο του Τοξότη, έξαρση στην Παρθένο και πτώση στους Ιχθείς ενώ, είναι αυτός που ελέγχει το νευρικό σύστημα, τους ώμους και τα χέρια.

Αφροδίτη
Ένας από τους πιο αγαπημένους πλανήτης είναι η Αφροδίτη και αυτό γιατί, αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η αγάπη και η αρμονία μέσα από τις επαφές με τους άλλους. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αγαπάμε, τι είναι αυτό που μας ελκύει και το πόσο είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τον σύντροφο και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι εκείνη η οποία θα δείξει την κοινωνικότητα μας, το πόσο διπλωματικοί μπορούμε να γίνουμε ή όχι, τα γούστα, τις προτιμήσεις και την αγάπη μας για τις τέχνες. .Μέσα από την Αφροδίτη στο ωροσκόπιο μας θα δούμε τις πηγές, από τις οποίες θα έχουμε οικονομική άνεση η όχι. Είναι κυβερνήτης του Ταύρου και του Ζυγού με αδυναμία στον Σκορπιό και τον Κριό, με έξαρση στον Ιχθείς και πτώση στην Παρθένο. Ανατομικά ελέγχει τον λαιμό, τα νεφρά, το ουροποιητικό σύστημα, το σάκχαρο, τη μέση και τις ωοθήκες.
Άρης
Ο Πλανήτης που ευνοεί κάθε είδους ξεκινήματα και ενάρξεις, γι αυτό και νομίζω πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως είναι ο πρώτος πλανήτης του οποίου ο άνθρωπος πάτησε το έδαφος του. Είναι εκείνος ο οποίος θα δείξει την δράση μας και μας χαρίζει τόλμη, θάρρος, μαχητικότητα για όλα όσα θέλουμε στην ζωή. Αγάπη για τα αιχμηρά αντικείμενα και τα όπλα γενικότερα και είναι κατά κύριο λόγω ο δείκτης της σεξουαλικότητας μας αφού απ αυτόν φαίνεται το πόσο φλογερό είναι το ταμπεραμέντο μας η όχι. Είναι ο κυβερνήτης του Κριού και του Σκορπιού με αδύναμη θέση αυτήν του Ζυγού και του Ταύρου και η έξαρση και πτώση του είναι στον Αιγοκερω και Καρκίνο αντίστοιχα. Ελέγχει το κεφάλι, το σπέρμα, το αίμα και σ αυτόν οφείλεται η έλλειψη η σιδήρου από τον οργανισμό μας, αν φυσικά υπάρχει.

Δίας
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και κατά την μυθολογία ο βασιλιάς των Θεών και των ανθρώπων।Θεωρείται ευεργετική η επιρροή του μέσα σε ένα ωροσκόπιο και σ αυτόν αποδίδεται η οποία τύχη και εύνοια υπάρχει στην ζωή μας αφού απλόχερα μοιράζει τα πάντα σε αφθονία λόγω της υπερβολής που τον χαρακτηρίζει. Δείχνει την όποια επεκτατική μας δράση, την ανώτερη μόρφωση και ότι σχετίζεται με το εξωτερικό καθώς και την φιλοσοφία μας, την πίστη μας, την διανοητικότητα, και την σοφία που μας δίνεται μέσα απ’ την γνώση. Είναι κυβερνήτης του Τοξότη με αδυναμία στον Δίδυμο, έξαρση στον Καρκίνο και πτώση στον Αιγοκερω. Παραδοσιακά κυβερνά τους Ιχθείς και βρισκεται σε αδυναμία οταν καταλαμβάνει το ζώδιο της Παρθένου.

Κρόνος

Ο Μεγάλος δάσκαλος του ζωδιακού, έτσι τον αποκαλούν και όχι άδικα αφού η παρουσία του σε έναν χάρτη θα δείξει τον τομέα που θα δοκιμαστούμε. Θεωρείται κακεργέτης διότι είναι αυστηρός, άκαμπτος και δογματικός ενώ δείχνει σε ποιους τομείς μπορούμε και πρέπει να δείξουμε υπομονή και αντοχή μέσα στον χρόνο της πορείας της ζωή μας. Συμβολίζει την αξιοπιστία μας, το συντηρητισμό μας, την εργατικότητα μας και την επίτευξη τον στόχων μέσα από σκληρή δουλειά κατακτώντας την άνοδο μέσα απ’ την ιεραρχία κυρίως σε αρκετα προχωρημένη ηλικία ενώ, σε γυναικείο ωροσκόπιο θα δώσει στοιχεία για τον πατέρα και τον σύζυγο. Κυβερνά το ζωδιο του Αιγοκερω, έχει αδυναμία στον Καρκίνο, έξαρση στο απρόσωπο ζώδιο του Ζυγού και πτώση στον Κριό. Παραδοσιακά είναι ο κυβερνήτης του Υδροχόου με αδυναμία στον Λέοντα και ανατομικά συνδέεται με τα κόκαλα, τα γόνατα, την πάνω και την κάτω γνάθο και φυσικά τα δόντια και το δέρμα.

Ουρανός
Ο Ουρανός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1781 απ τον Χέρσελ και χρειάζεται 84 χρόνια για να συμπληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω απ’ τον Ήλιο, μένοντας έτσι για εφτά περίπου χρόνια σε κάθε ζωδιο. Είναι ο πλανήτης που δείχνει να αντιτίθεται σε οτιδήποτε συμβατικό και συντηρητικό και δίνει πρωτοπορία και ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Οποιαδήποτε επαναστατική διάθεση και ανατροπή έρχεται λόγω του Ουρανού μέσα από ξαφνικά και απροσδόκητα γεγονότα. Σχετίζεται, με τις φιλίες, με τους συλλογικούς χώρους, τα σωματεία κτλ. με οράματα, στόχους, με την προηγμένη τεχνολογία (εξωσωματική κτλ) και θεωρείται (μαζί με το Δία) ο πλανήτης της παγκοσμιότητας, ενώ η λέξη κλειδί γι αυτόν είναι η ανεξαρτησία. Κυβερνά τον εκκεντρικό Υδροχόο, έχει αδυναμία στον Λέοντα, έξαρση στον Σκορπιό και πτώση στον Ταυρο. Ανατομικά ελέγχει το κυκλοφορικό σύστημα και τους αστραγάλους.

Ποσειδώνας

Πήρε το όνομα του ύστερα από σύσταση του διάσημου Γερμανού αστρονόμου Γιόχαν Έλερ Μποντέ, απ τον Θεό του Ολύμπου τον Ποσειδωνα και ανακαλύφθηκε το 1846 απ’ τους Άνταμ και Λαβεριέ. Το 1971 μέχρι και το 1999 ήταν ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης λόγω της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα η οποία κατά διαστήματα έτεμνε αυτή του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας σχετίζεται με την μεταφυσική με όλα τα απόκρυφα, με οτιδήποτε μπερδεμένο και ουτοπικό. Δείχνει τις τάσεις φυγής μας απ’ την πραγματικότητα, μια ιδιαίτερη ευαισθησία και διαίσθηση, τον ρομαντισμό και τις καλλιτεχνικές τάσεις που ενδεχομένως έχουμε ενώ, είναι ο κατεξοχήν πλανήτης που σχετίζεται με το θρησκευτικό αίσθημα, την πίστη και την αγάπη και παράδοση άνευ όρων. Κυβερνά το ζώδιο των Ιχθύων, με αδυναμία στο Ζώδιο της Παρθένου, έχει έξαρση στον Λέοντα και πτώση στον Υδροχόο. Ελέγχει τα φάρμακα, τα υγρά, γενικότερα το υγρό στοιχείο (θάλασσα) τα δηλητήρια, το κάτω μέρος του ποδιού, το υποσυνείδητο και το σώμα μας κατά το τέλος της ζωής που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Πλούτωνας

Η ύπαρξη του μικρού και απομακρυσμένου αυτού πλανήτη, προβλέφθηκε απ’ τον Πέρσιβαλ Λόουελ το 1905. Η ανακάλυψη του έγινε το 1930 απ’ τον Κλάιντ Τόμπαουχ ενώ πρόσφατα ανακηρύχθηκε πλανήτης νάνος μαζί με την Δήμητρα και την Έρις. Το όνομα του το πήρε απ τον Θεό του κάτω κόσμου αλλά και από τα αρχικά του ονόματος του Λόουελ Πέρσελ που δεν έζησε τόσο όσο θα «έπρεπε» ώστε να μάθει για την ανακάλυψη του πλανήτη. Ο Πλούτωνας συνδέεσαι με την ζωή, το θάνατο και την αναγέννηση που επέρχεται υστέρα από έναν θάνατο κυριολεκτικό η μεταφορικό, με το κύτταρο, το DNA, με τις καλά κρυμμένες μας δυνάμεις, τον βαθύτερο μας ψυχισμό την κάθε είδους έρευνα σε βάθος και την σεξουαλικότητα μας। Είναι κυβερνήτης του Σκορπιού μαζί με τον Άρη, έχει αδυναμία στον Ταύρο και η έξαρση του είναι ένα θέμα που διχάζει τους αστρολόγους αφού κάποιοι υποστηρίζουν αυτήν του Υδροχόου ενώ, κάποιοι άλλοι αυτήν του Αιγόκερω.

Τίνα Ζαχαριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: