Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Η Γοητεία της Μπούρκας


Αγαπημένα μου βιβλία, ανέκαθεν θεωρούσα εκείνα τα οποία εξέθεταν την καταπίεση και τα βάσανα των γυναικών που ζούσαν στις Ισλαμικές χώρες. Αν ήταν και αληθινές ιστορίες, ένας λόγος παραπάνω να καθηλωθώ και να διαβάσω ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο αρκετές φορές. Αυτού του είδους ιστορίες μου προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα, από την μια λύπη, συμπόνια θυμό και οργή για τους δυνάστες και απ την άλλη χαρά και ευτυχία που είχα την τύχη να γεννηθώ και να μεγαλώσω σε μια τελείως διαφορετική χώρα.
 
Μια χώρα όπου οι γυναίκες (οι περισσότερες τουλάχιστον) έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να ορίσουν την ζωή τους όπως εκείνες θέλουν. Και μόνο που αυτή την στιγμή, μπορώ να γράψω σ' αυτό το ιστολόγio για το συγκεκριμένο θέμα, μακαρίζω την τύχη μου. Πριν από ένα μήνα περίπου ακούσαμε, διαβάσαμε, την δήλωση που έκανε ο Νικολά Σαρκοζί για την κατάργηση της περίφημης μπούκας αλλά και την θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε αυτή η δήλωση στο Ισλαμικό κοινό.
 
Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι και ούτε θέλω να θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής, είχε μιλήσει «για παραβίαση των ελευθεριών» αφού με την δήλωση του Σαρκοζί «καταπιέζεται η ελεύθερη βούληση των γυναικών, με δεδομένο ότι αν καταργηθεί η μπούρκα δεν θα μπορούν οι ίδιες να επιλέξουν τα φορέματα τους» Ναι, ναι όπως το διαβάζετε, οι γυναίκες του Ισλάμ έχουν την ελεύθερη βούληση να διαλέξουν τον ρουχισμό τους.
 
Εννοεί δηλαδή, αυτός ο δημοκρατικός κύριος, πως μπορούν να επιλέξουν το χρώμα της μπούρκας-νικάμπ-καλύπτρας, τι χρώμα θα είναι. Μαύρο? Μπλε σκούρο? Λουλακί? Πάντως για ροζ ή τυρκουάζ δεν φαντάζομαι, παρά είναι προχωρημένες αποχρώσεις. Όχτος η Φαντέλα Αμάρα (αυτό το όνομα υπόσχομαι να το θυμάμαι) Γαλλίδα υφυπουργός, Αλγερινής καταγωγής δήλωσε πως η μπούρκα και το νικάμπ πρέπει να καταργηθούν. Λίγο νωρίτερα είχα διαβάσει πως το Αφγανιστάν θέλει να θεσπίσει νόμο που να δίνει στον άντρα το δικαίωμα να στερεί από την σύζυγο ακόμη και το φαγητό αν αυτή«τολμήσει» να αρνηθεί να βρεθεί ερωτικά μαζί του. 

Κοινώς όποια επιθυμεί να χάσει επιπλέον κιλά , δεν έχει παρά να αρνηθεί να συμμετέχει στα σεξουαλικά παιχνίδια που της επιβάλλει ο σύζυγος. Λες και τόσα χρόνια είχε το δικαίωμα να πει «όχι» και τώρα ήρθε η στιγμή που το κράτος πρέπει να κατοχυρώσει τον αδύναμο σύζυγο και να τιμωρήσει την κακή σύζυγο. 

Αναρωτιέμαι λοιπόν, στον αστρολογικό χάρτη του Αφγανιστάν ο Ουρανός από διέλευση βρίσκεται στον 4ο οίκο και πιάνει με τρίγωνο τον Άρη, Πλούτωνα κυβερνήτες 1ου οίκου, τι καινοτομία ή ριζοσπαστική αλλαγή θα μπορούσε να φέρει σ’ αυτόν το λαό, την θέσπιση αυτού του νόμου? Η μήπως αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας? Αν και οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές που θα γίνουν στις 20 Αύγουστου μιλούν για νίκη του πρόεδρου Χαμίτ Καρζαι. Ίσως όχι από τον 1ο γύρο αλλά σίγουρα από τον 2ο. Η Νέα Σελήνη πάντως στις 20 του μήνα γίνεται επάνω στον Ήλιο και το Μεσουράνημα της χώρας και πιάνει με τετράγωνα τους Άρη, Πλούτωνα.
 
Τις ταραχές πάντως δεν θα τις γλιτώσουν ενώ οι ελαύνοντες Δίας, Ποσειδώνα μιλούν για νοθείες, μεγεθύνουν και φουσκώνουν τις ταραχές, όπως και να χει το αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες ημέρες. Και για να επιστρέψω στο θέμα της μπουρκας θα αναφέρω κάτι που είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο πριν μερικά χρόνια. Το 1962 η Αίγυπτος παρουσίασε ανησυχητική πληθυσμιακή αύξηση. Το 1956 ο πληθυσμός ήταν στα 21 εκατομμύρια και το 1962 έφτασε τα 26 εκατομμύρια. Ο Γκαμαλ Νάσσερ σε μια ομιλία του, έθιξε το θέμα –προς εκπλήξεως όλων- του οικογενειακού προγραμματισμού, μιλώντας για την αντισύλληψη.
 
Για να τους πείσει μάλιστα, επικαλέστηκε το εξής απόσπασμα από το Κοράνι. «Ο Αλλάχ επιθυμεί άνεση για εσάς. Δεν επιθυμεί τα βάσανα σας και δεν έθεσε βάσανα πάνω σας με την θρησκεία» Έρχομαι τώρα εγώ η μισοξανθοχαζη και ρωτώ. Το ΕΣΑΣ αναφέρεται μόνο για τους άντρες ή και για τις γυναίκες?

Τίνα Ζαχαριαδου.Δημοσίευση σχολίου