Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γενικά Περί Συναστρίας

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς κλάδους στην Αστρολογία είναι η τεχνικής της συναστρίας. Η συναστρία δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που μαρτυρά ή ίδια η λέξη, το συνταίριασμα δηλαδή των άστρων δυο ατόμων.

Μέσα από τη μελέτη των γενέθλιων χαρτών εντοπίζουμε πώς αλληλεπιδρά το ένα άτομο στο άλλο, τα κοινά τους σημεία αλλά και τα σημεία που θα πρέπει να «δουλέψουν» περισσότερο τα μέλη αυτής της σχέσης, προκειμένου να συνυπάρξουν όσο πιο αρμονικά γίνεται.
Η συναστρία αφορά όλες τις σχέσεις, όχι μόνο τις ερωτικές, ωστόσο το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται κυρίως στις ερωτικές συναστρίες. Πρακτικά εκείνο που μελετάμε ύστερα από την ανάλυση του κάθε γενέθλιου ξεχωριστά, είναι οι όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των πλανητών του ενός με τους πλανήτες του άλλου.

Ωστόσο, αρχικά, μελετώντας τους γενέθλιους ανακαλύπτουμε ποια στοιχεία υπερτερούν σ’ ένα άτομο και ποια όχι. Όπως είναι γνωστό, τα ζώδια χωρίζονται σε τέσσερα στοιχεία, τις λεγόμενες τετραπλότητες, δηλαδή σε ζώδια : α) της Φωτιάς β) της Γης γ)του Αέρα και δ) του Νερού. Τα ζώδια της φωτιάς ή αλλιώς πύρινα ζώδια είναι αυτά που θέλουν να πρωτοστατούν, τους αρέσει να παίρνουν πρωτοβουλίες, χαρακτηρίζονται από ενθουσιασμό, βιασύνη και θάρρος, έχουν δημιουργική φλόγα, είναι εξωστρεφή, λατρεύουν την περιπέτεια και θέλουν πάντοτε, να ηγούνται. Τα ζώδια της Γης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα υλικά αγαθά, τηρούν την ιεραρχία, είναι συντηρητικά, επιφυλακτικά και έχουν έντονο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.

Τα ζώδια του αέρα είναι εγκεφαλικά, απρόσωπα, πνευματώδη, ιδιαίτερα επικοινωνιακά, είναι περισσότερο της θεωρίας και λιγότερο της πράξης, ενώ έχουν την τάση να φιλτράρουν τα πάντα μέσα από το πρίσμα της λογικής και της διάνοιας. Τέλος, τα ζώδια του νερού είναι τα συναισθηματικά του ζωδιακού. Εσωστρεφή, με ανεπτυγμένη φαντασία και υποκειμενικά στην κρίση τους, αφού όλα τα αντιλαμβάνονται ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση. Έτσι λοιπόν, κατανοούμε για ποιους λόγους, θεωρούνται συμβατά τα ζώδια της φωτιάς με τα ζώδια του αέρα. Η συνδυασμένη, πρωτοβουλία (Φωτιά) με την λογική (Αέρας ) φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα με τον αέρα, να δυναμώνει και να διατηρεί την φωτιά, τη δε φωτιά να δίνει σάρκα και οστά στην απρόσωπη και θεωρητική φύση των αέρινων ζωδίων, χαρίζοντας πάθος αλλά και κίνητρο, να υλοποιήσουν όλα όσα έχουν στο μυαλό τους.

Αντίστοιχα, τα ζώδια της Γης «γειώνουν» με τον ρεαλισμό τους αλλά και την κριτική τους διάθεση τα ζώδια του νερού, επαναφέροντας τα στην πραγματικότητα, ενώ εκείνα με την σειρά τους βοηθούν τα γήινα ζώδια στο να εκφράζουν με περισσότερη ευκολία τα συναισθήματα τους, μαθαίνοντάς τα να εναρμονίζουν την ύλη με την ψυχή. Εκτός από τις κατηγορίες των ζωδίων, ο διαχωρισμός των ζωδίων γίνεται επίσης, ανάλογα με τις ιδιότητές τους, τις λεγόμενες τριπλότητες. Έτσι τα ζώδια χωρίζονται σε: α) παρορμητικά (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως β) μεταβλητά (Δίδυμος, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθείς και γ) σταθερά ( Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος. Τα παρορμητικά είναι εκείνα που θα ηγηθούν και θα κινηθούν γρήγορα χωρίς πολλές περιστροφές, ανάλογα πάντα με το στοιχείο τους.

Διαφορετικά θα ηγηθεί ο Κριός, ο οποίος το πιθανότερο να επιλέξει την επίθεση κατά μέτωπο κι αλλιώς ο Καρκίνος ο οποίος θα επιλέξει να κλάψει και να γκρινιάξει έως ότου γίνει το δικό του. Τα μεταβλητά είναι εκείνα που προσαρμόζονται ευκολότερα. Αλλάζουν με σχετική ευκολία τις συνήθειες τους, σε αντίθεση με τα σταθερά που αργούν να πάρουν αποφάσεις, δεν ξεβολεύονται εύκολα και είναι σχεδόν απολυταρχικά στις απόψεις τους. Τελευταίος διαχωρισμός των ζωδίων, είναι αυτός που γίνεται σε θετικά και αρνητικά. Στα θετικά ανήκουν οι Κριοί, Δίδυμοι, Λέοντες, Ζυγοί, Τοξότες και Υδροχόοι. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως είναι περισσότερο δυναμικοί και δραστηριοποιούνται περισσότερο από τους Ταύρους, Καρκίνους, Παρθένους, Σκορπιούς, Αιγόκερους και Ιχθείς που ανήκουν στην κατηγορία των θηλυκών.

Για να κατανοήσουμε περισσότερο την συμβατότητα των ζωδίων παίρνουμε για παράδειγμα ένα ωροσκόπιο από το οποίο λείπει το στοιχείο του νερού. Αυτομάτως, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό σημαίνει πως αν συνάψει σχέση με κάποιον που υπερτερεί στον προσωπικό του χάρτη το στοιχείο του νερού, του καλύπτει τα κενά αυτά και τον βοηθά μέσα από την δική του ευαισθησία και τον συναισθηματισμό να εκφραστεί πιο ελεύθερα. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε την συμβατότητα των πλανητών μεταξύ δυο ανθρώπων. Ακόμη και αν δυο πλανήτες δεν σχηματίζουν όψη μεταξύ τους σε μια συναστρία σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμβατότητα η οποία «ενώνει» τους δυο αυτούς πλανήτες.


Στη συνέχεια κοιτάζουμε τις όψεις μεταξύ των πλανητών, κυρίως τις Πτολεμαικές ή αλλιώς Κύριες και αυτές είναι η Σύνοδος, το Τετράγωνο, το Τρίγωνο, η Αντίθεση και το Εξάγωνο, ενώ σημαντικά στοιχεία παίρνουμε κι από την όψη Χιαστί ή αλλιώς 150άρα. Αφού μελετήσουμε τις όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των δυο ωροσκοπίων, στη συνέχεια, εξετάζουμε την αμοιβαία οικοθεσία των πλανητών, κοιτάζουμε δηλαδή, σε ποιον οίκο του χάρτη του ενός, πέφτουν οι πλανήτες του άλλου και το αντίστροφο. Σε όποιο τομέα του ωροσκοπίου του ενός μέλους πέσει ο πλανήτης του άλλου, αυτομάτως καταλαβαίνουμε πως ο τομέας αυτός διεγείρεται-ενεργοποιείται ανάλογα με τις ιδιότητες του πλανήτη και πάντα σε σχέση με τον οίκο που θα βρεθεί. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι, όταν ένας πλανήτης «κλείνει» κάποιον πλανητικό σχηματισμό του άλλου, όπως για παράδειγμα, ένα μεγάλο τρίγωνο, ένα ταυ τετράγωνο κτλ. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, ας υποθέσουμε ότι το ένα μέλος έχει πλανήτες στα δυο ζώδια της φωτιάς σχηματίζοντας όψη τριγώνου (120 μοίρες).

Αν το άλλο μέλος, έχει στις ίδιες μοίρες πλανήτη στο τρίτο ζώδιο της φωτιάς, σχηματίζεται ένα μεγάλο τρίγωνο.Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να εξετάσουμε τους πλανήτες σε σχέση με τον Ωροσκόπο, το Μεσουράνημα και τους Δεσμούς της Σελήνης. Ορισμένοι αστρολόγοι υποστηρίζουν, πως ο σκοπός του ωροσκοπίου είναι η πραγμάτωση του Βόρειου δεσμού, άποψη η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Με γνώμονα τη συγκεκριμένη άποψη, κατανοούμε τον λόγο για τον οποίο, οι όψεις με τους Δεσμούς σε μια συναστρία, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Ουσιαστικά, από τις συγκεκριμένες όψεις παίρνουμε πληροφορίες για το αν ο άνθρωπος που βρίσκεται μαζί μας, μας οδηγεί ως προς την πραγμάτωση του ωροσκοπίου μας ή μας παρεμποδίζει, με τον τρόπο που δείχνουν οι όψεις των πλανητών. Όπως ανέφερα παραπάνω, οι όψεις που μας ενδιαφέρουν είναι οι Πτολεμαικές, συν την χιαστί.

Όσον αφορά τις ανοχές μεταξύ των όψεων, για τις Συνόδους, δίνουμε 8 μοίρες ανοχή περίπου, ενώ αν πρόκειται για τα φώτα ενδέχεται να δώσουμε μέχρι και 10 μοίρες ανοχή. Στις υπόλοιπες όψεις, δίνουμε από 8 μοίρες και κάτω. Για τα Εξάγωνα δίνουμε έως και 5 μοίρες, ενώ για την όψη χιαστί 1 με 1,5 μοίρα, το πολύ. Εάν πρόκειται για όψεις μεταξύ εξωκρόνιων πλανητών 3 με 4 μοίρες, θεωρώ πως είναι μια αρκετά καλή ανοχή. Ανάλογα με τις ποιότητες των πλανητών, στις οποίες γίνονται, οι Σύνοδοι θα χαρακτηριστούν θετικές ή αρνητικές,. Έτσι συμπεραίνουμε, πως οι ιδιότητες των πλανητών σε όψη συνόδου, βγάζουν όλη τους την δυναμική, χρωματίζοντας ο ένας τον άλλο.

Τα Τετράγωνα θεωρούνται δύσκολες όψεις, γιατί βγάζουν μπλοκαρισμένη ενέργεια, με αποτέλεσμα ο ένας πλανήτης να παρεμποδίζει την έκφραση των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών του άλλου. Η παρεμπόδιση αυτή γίνεται με «βίαιο» τρόπο και είναι απαραίτητο, τα μέλη να είναι αρκετά εξελιγμένες προσωπικότητες, το καθένα από μόνο του, ώστε να διαχειριστούν τις ενέργειες που παράγονται από τις όψεις αυτές. Τα τρίγωνα, είναι πάντα θετικά γιατί δείχνουν ευχέρεια στην εκδήλωση των ιδιοτήτων ενός πλανήτη. Δίνουν ευκολία στις σχέσεις των ανθρώπων, με τον κίνδυνο όμως τα άτομα να επαναπαύονται ή ακόμη και να γίνονται οκνηρά, αφού δεν χρειάζεται να παλέψουν και να οικοδομήσουν τη σχέση τους μέσα από δυσκολίες και προβλήματα.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν και κάποια ενωτικά τρίγωνα σε μια συναστρία, δύσκολα στηρίζεται η σχέση μεταξύ των μελών. Οι αντιθέσεις, δείχνουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες φύσεις των πλανητών, γι αυτό την όψη αυτή την συναντάμε και με την ονομασία της διαμέτρου. Θεωρούνται αρνητικές όψεις, ωστόσο όταν κατανοήσουμε πως ο ένας πλανήτης καλύπτει τα κενά του απέναντι πλανήτη, τότε «δουλεύουμε» ανάλογα τις αντίθετες ποιότητες, εξισορροπώντας τις ενέργειες ή συμπληρώνοντας ή μια την άλλη. Τα εξάγωνα θεωρούνται αρκετά ευνοϊκά σε μια συναστρία, γιατί φέρνουν ευκολία μέσα από την προσωπική εργασία των μελών, προς την καλυτέρευση της σχέσης, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται αμφότεροι.

Οι όψεις Χιαστί, θεωρούνται δύσκολες, αφενός γιατί λειτουργούν υποσυνείδητα, αφετέρου επειδή φέρνουν αναγκαστικές προσαρμογές και διλήμματα. Απ’ όλα τα παραπάνω,διαπιστώνουμε πως η συνταγή μιας πετυχημένης συναστρίας δεν είναι η ύπαρξη πολλών θετικών όψεων, αλλά η ποικιλία όψεων, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της με τέτοιον τρόπο που να εκφράζουν τη φύση τους, να δραστηριοποιούνται και να εξελίσσονται μέσα από τις σχέσεις τους, ακόμη κι αν μέσα από αυτές συναντούν αρκετές δυσκολίες. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως κατά καιρούς έχουμε δει ζευγάρια με αρκετά καλές συναστρίες να οδηγούνται με ευκολία στο χωρισμό, σε αντίθεση με κάποια άλλα ζευγάρια, που μέσα από δύσκολες συναστρίες αγωνίζονται σκληρά για ένα κοινό μέλλον.

Τίνα Ζαχαριάδου

http://www.astrology.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: