Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εισαγωγή και Μελέτη Ηλιακής Επιστροφής (Solar Rutern)

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους πρόγνωσης στην αστρολογία, θεωρείται η ηλιακή επιστροφή. Ο χάρτης της ηλιακής επιστροφής είναι ο χάρτης που καταστρώνεται τη στιγμή που ο διελαύνοντας Ήλιος επιστρέψει στη γενέθλια θέση του.
Έχουμε ως δεδομένο την ζωδιακή θέση και μοίρα που βρίσκεται ο Ήλιος μας στο γενέθλιο χάρτη μας κι αυτό που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τον χάρτη της ηλιακής επιστροφής είναι η στιγμή που ο διερχόμενος Ήλιος θα βρεθεί στην ίδια ζωδιακή θέση και μοίρα. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο στα γενέθλια μας ωστόσο, ενδέχεται να συμβεί μια ημέρα πριν ή μια ημέρα μετά. Όταν έχουμε δίσεκτο έτος μπορεί οι ημέρες να είναι δυο πριν ή δυο μετά. Εκείνη την ώρα καταστρώνουμε τον χάρτη της ηλιακής επιστροφής, επομένως, ο χάρτης μας έχει εκείνη την ημερομηνία και ώρα που επιστρέφει στη γενέθλια θέση του.

 Ως προς τον τόπο που πρέπει να βάλουμε στον χάρτη, υπάρχουν παραπάνω από μια εκδοχές. Μια εκδοχή είναι να υπολογίσουμε τον χάρτη με τόπο, τον τόπο γεννήσεως μας. Η άλλη εκδοχή είναι να υπολογίσουμε τον τόπο διαμονής μας αφού πολύς κόσμος έχει μετακινηθεί από την γενέτειρα πόλη/χώρα του. Μια τρίτη εκδοχή είναι να υπολογίσουμε τον τόπο που βρισκόμαστε τη στιγμή που επιστρέφει ο διελαύνοντας Ήλιος στη γενέθλια θέση του. Αυτό σημαίνει πως αν κατά τη διάρκεια των γενεθλίων μας βρισκόμαστε σε διακοπές ή κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, δίνουμε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της πόλης που βρισκόμαστε. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ αυτή την εκδοχή, έχοντας στη σκέψη μου τη συχρονικότητα. «Εφ’ όσον βρέθηκα εκείνη τη δεδομένη στιγμή στο συγκεκριμένο τόπο για κάποιο λόγο βρέθηκα εκεί άρα αυτό κάτι θέλει να μου δείξει».

Ωστόσο προκύπτει ένα άλλο θέμα… εφ’ όσον μπορούμε να αλλάξουμε τον χάρτη της ηλιακής επιστροφής, επομένως και τα μελλούμενα, γιατί να μην κάνουμε ένα ταξίδι αστραπή σε μια άλλη πόλη/χώρα; Αυτό είναι το λεγόμενο relocation. Σύμφωνα με το relocation επιλέγουμε την πόλη/χώρα ώστε να αλλάξουν οι ακμές των οίκων και να τοποθετηθούν οι πλανήτες σε πιο ευνοϊκές θέσεις για εμάς. Όσοι χρησιμοποιούν το relocation, απ’ ότι ακούω τουλάχιστον, είναι ευχαριστημένοι, δεν μπορώ όμως να μην αναρωτιέμαι κάθε φορά που το ακούω, αν υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος να ξεγελάσουμε το σύμπαν και να φέρουμε τις εξελίξεις σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα σταθμά.

Έχουμε για παράδειγμα μια γυναίκα η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Αν τοποθετήσουμε τον Ήλιο, τη Σελήνη ή την Αφροδίτη στον 5ο οίκο που είναι ενδείξεις τεκνοποίησης είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι μια εξωσυζυγική σχέση; Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως ένας «κατά παραγγελία» χάρτης ηλιακής επιστροφής δεν ακυρώνει τις γενέθλιες προδιαθέσεις ούτε και τα υπόλοιπα προγνωστικά συστήματα που ενδεχομένως δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που εμείς επιθυμούμε..

Να πούμε επίσης πως ο χάρτης της ηλιακής επιστροφής έχει ισχύ ένα έτος, ξεκινά από τα γενέθλια μας και η διάρκεια επιρροής του είναι έως τα επόμενα ενώ πολλούς χάρτες θα τους δούμε να επηρεάζουν δύο με τρεις μήνες πριν ή μετά τα γενέθλια μας. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξουμε αν ισχύει το παραπάνω είναι να θυμηθούμε ένα γεγονός που συνέβη κοντά στα γενέθλια μας. Μελετώντας και τους δυο χάρτες των επιστροφών θα δούμε αν υπήρχαν ενδείξεις για το συμβάν και στους δυο χάρτες. Μέχρι τώρα όσο κι αν φαίνεται παράδοξο έχω δει αρκετούς χάρτες να επιβεβαιώνουν αυτή την θεωρία. Τέλος να πούμε πως χρησιμοποιούμε τον τροπικό ζωδιακό και σύστημα οικοθεσίας το Placidus.

Πως μελετάμε την ηλιακή επιστροφή

Σε γενικές γραμμές όπως μελετάμε τον γενέθλιο χάρτη μας έτσι μελετάμε τον χάρτη της ηλιακής, ξεκινώντας από τα ημισφαίρια. Χωρίζοντας τον αστρολογικό χάρτη κάθετα στη μέση δημιουργούνται δυο ημισφαίρια, το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο, ενώ αν χωρίσουμε τον χάρτη οριζόντια στη μέση δημιουργούνται το βόρειο ημισφαίριο και το νότιο ημισφαίριο. Στο ανατολικό ημισφαίριο, στο αριστερό μισό δηλαδή του χάρτη έχουμε τον 10ο (Μεσουράνημα/Ζενίθ) 11ο, 12ο,1ο, (Ωροσκόπο) 2οκαι 3ο οίκο ενώ στον Δυτικό στο δεξιό μέρος του χάρτη έχουμε 4ο (Ναδίρ), 5ο, 6ο, 7ο(Κατεχόμενο), 8ος και 9ο οίκο. Στο βόρειο ημισφαίριο, στο κάτω μισό μέρος του χάρτη έχουμε τον 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο ενώ στο πάνω μισό μέρος του χάρτη, στο νότιο ημισφαίριο έχουμε τον 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11, και 12ο οίκο.

Όταν υπάρχουν πολλοί πλανήτες στον ανατολικό ημισφαίριο το άτομο μες τη χρονιά θα είναι περισσότερο εξωστρεφές, ανεξάρτητο με εγωκεντρικές τάσεις. Δεν θα συνεργάζεται εύκολα με τους άλλους αφού θα είναι ικανό να παίρνει πρωτοβουλίες κι αποφάσεις μόνο του. Με πολλούς πλανήτες στο δυτικό ημισφαίριο το άτομο θα αδρανεί κατά κάποιον τρόπο αφού θα είναι εξαρτημένο από τους άλλους. Με αρκετούς πλανήτες στο βόρειο ημισφαίριο το άτομο θα εστιάζει κυρίως στις προσωπικές του ανάγκες, λιγότερο αντικειμενικό και εξωστρεφές. Αντίθετα αν οι περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο το άτομο θα είναι περισσότερο εξωστρεφές, κοινωνικό με διάθεση να αναμειχθεί σε συλλογικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια ασχολούμαστε με τα στοιχεία και τις ποιότητες των πλανητών, αν για παράδειγμα έχουμε έμφαση σε ζώδια της φωτιάς το άτομο θα νιώθει την ανάγκη να δημιουργήσει, να πάρει πρωτοβουλίες, θα είναι ενθουσιώδες και αρκετά κοινωνικό. Αν στο χάρτη υπερτερούν τα σταθερά ζώδια, τότε μες τη χρονιά το άτομο θα θελήσει να σταθεροποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις στη ζωή του, θα είναι επίμονο, σταθερό και απόλυτο στις απόψεις του.

Στη συνέχεια ελέγχουμε τους οίκους, αν έχουμε περισσότερους πλανήτες σε γωνιακούς οίκους για παράδειγμα, τότε έχουμε μια αρκετά σημαντική χρονιά. Ενδέχεται να προκύψουν νέες σχέσεις και συνεργασίες, ένα νέο επαγγελματικό άνοιγμα, μια νέα κατοικία κτλ. ενώ γενικότερα αυτό το άτομο θα ελκύει με ευκολία τους άλλους. Με δύσκολες όψεις έχουμε τις ανάλογες δυσκολίες στους συγκεκριμένους τομείς, για παράδειγμα έναν χωρισμό. Σε περίπτωση που αντιστραφούν οι άξονες, πχ ο ωροσκόπος γίνεται 7ος οίκος στην ηλιακή επιστροφή και το αντίθετο, έχουμε επίσης πολύ σημαντικά γεγονότα. Αν υπάρχουν μέσα πλανήτες προσβαλλόμενοι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Ωστόσο είναι και μια χρονιά κατά την οποία ενδεχομένως να νιώσουμε ολοκληρωμένοι αφού με την αντιστροφή των αξόνων, μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου και το αντίστροφο.

Αφού ολοκληρώσουμε την μελέτη μας με τα ημισφαίρια, τα στοιχεία, τις ποιότητας και τους οίκους εξετάζουμε τον Ήλιο. Το σημαντικότερο όλων είναι ο Ήλιος εφ’ όσον εξετάζουμε τη δική του επιστροφή, επομένως η οικοθέτηση του αλλά και οι όψεις που σχηματίζει στον χάρτη της επιστροφής είναι η κύρια απασχόλησή μας. Ο οίκος που θα βρεθεί θα μας δείξει τον τομέα που θα εκδηλώσουμε την ενέργεια του Ήλιου και σ’ αυτόν θα δώσουμε βαρύτητα Οι όψεις του Ήλιου με τους άλλους πλανήτες θα δώσουν γεγονότα της φύσης των πλανητών. Αν οι όψεις που σχηματίζει είναι αρκετές τότε θα εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως και θα φωτίσει κρυφές πτυχές του οίκου που βρίσκεται.

Στη συνέχεια κοιτάμε τις θέσεις των υπολοίπων πλανητών καθώς και τις όψεις τους. Αφού μελετήσουμε έναν έναν τους οίκους (ακμές και τους κυβερνήτες τους), τοποθετούμε τόσο τις ακμές όσο τους πλανήτες στο γενέθλιο ωροσκόπιο μας για να δούμε σε ποιους οίκους «πέφτουν» και τις όψεις που σχηματίζονται. Όψεις που σχηματίζονται στην ηλιακή επιστροφή μεταξύ δυο πλανητών αν δεν έχουν καμία σχέση μέσα στον γενέθλιο ωροσκόπιο φέρνουν γεγονότα όχι όμως καθοριστικής σημασίας. Όψεις ηλιακής που ενεργοποιούν γενέθλιες όψεις φέρνουν σημαντικά γεγονότα φύσης των γενέθλιων όψεων. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα τρίγωνο μεταξύ Σελήνης/Πλούτωνα και στο γενέθλιο ωροσκόπιο δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση, η επιρροή του τριγώνου είναι λιγότερο εμφανής. Αν όμως στο γενέθλιο ωροσκόπιο υπάρχει σύνοδος Σελήνης/Πλούτωνα, τότε αυτή ενεργοποιείται και φέρνει γεγονότα συνόδου.

Ένας άλλος τρόπος, αφού ελέγξουμε ημισφαίρια, στοιχεία, ποιότητες, που μας δίνουν μια γενική εικόνα, αντί να ξεκινήσουμε με τον Ήλιο ξεκινάμε από τον Ωροσκόπο και την ζωδιακή του θέση καθώς και με τον κυβερνήτη του ο οποίος μέσα στον χάρτη της ηλιακής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στη συνέχεια κοιτάμε η μοίρα του Ωροσκόπου σε ποιο γενέθλιο οίκο «πέφτει» για να δούμε ποιο τομέα του ωροσκοπίου μας ενεργοποιεί. Πχ Ο Ωροσκόπος ηλιακής στις 7ο Κριού (νέα ξεκινήματα) πηγαίνει στον γενέθλιο 3ο οίκο (σε σχέση με μαθήματα, με αδέρφια, συμβόλαια κτλ). Εν συνεχεία εξετάζουμε τις όψεις που σχηματίζει.

Αν για παράδειγμα σχηματίζει σύνοδο με γενέθλια Αφροδίτη καταλαβαίνουμε πως το άτομο μες τη χρονιά θα το απασχολήσει η εξωτερική του εμφάνιση, οι σχέσεις του ή τα οικονομικά του. Στην περίπτωση δε, που ενεργοποιεί γενέθλια όψη, πχ τετράγωνο, αυτομάτως ενεργοποιείται το τετράγωνο και συνεχίζουμε κάνοντας την ίδια τακτική με όλες τις ακμές της ηλιακής επιστροφής και τους πλανήτες. Εάν δεν ενεργοποιούνται όψεις γενέθλιες τότε τα γεγονότα που δείχνει η ηλιακή είναι δευτερευούσης σημασίας, δεν βγαίνουν δηλαδή με την ίδια ισχύ.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως πάλι στον Ήλιο και σε κάποια τεχνικά σημεία. Δεν ξεχνάμε πως οι γενέθλιες όψεις του Ήλιου είναι πάντα ενεργοποιημένες επομένως δεν χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία να δούμε τι ενεργοποιεί ο Ήλιος της ηλιακής στο γενέθλιο ωροσκόπιο αφού ο Ήλιος είναι πάντα στην ίδια θέση. Όμως κάθε χρονιά, σε κάθε νέα ηλιακή επιστροφή ο Ήλιος αλλάζει οίκο. Βλέποντας ολοένα και περισσότερους χάρτες θα διαπιστώσετε πως κάθε χρονιά ο Ήλιος μεταφέρεται 3 ζώδια προς τα πίσω ενώ ο ωροσκόπος προχωρά μπροστά τρία ζώδια, το ίδιο και το μεσουράνημα. Να το δούμε λίγο πρακτικά αυτό παίρνοντας το ίδιο παράδειγμα που είχα βάλει παλιότερα μέσα στο φόρουμ σε μια συζήτηση μας. Έστω ότι κάποιος έχει ωροσκόπο στον Κριό, Ήλιο στον Υδροχόο στον 11ο οίκο και Μεσουράνημα στον Αιγόκερω. Στην 1η του ηλιακή επιστροφή ( στην ηλικία του ενός έτους), θα δούμε πως ο Ήλιος από τον 11ο γενέθλιο οίκο θα βρεθεί στον 8ο οίκο, ο Ωροσκόπος στον Καρκίνο και το Μεσουράνημα στον Κριό. Στην επόμενη ηλιακή χρονιά (στην ηλικία των δυο ετών), ο Ήλιος θα βρεθεί στον 5ο γενέθλιο, ο Ωροσκόπος στον Ζυγό και το Μεσουράνημα στον Καρκίνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ήλιος να περιδιαβαίνει τους διαδοχικούς οίκους. Αφού καλύψει τους τέσσερις διαδοχικούς, προχωρά στους κατιόντες κι εν συνεχεία στους γωνιακούς. Όλα αυτά με γνώμονα πως το άτομο του οποίου μελετάμε τον χάρτη εξακολουθεί να μένει στον τόπο γέννησης του. Για να ολοκληρωθεί η περιφορά του Ήλιου σ’ όλους τους οίκους, χρειάζονται περίπου 33 χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος που στα 33 μας χρόνια περίπου έχουμε ίδιο ωροσκόπο ηλιακής επιστροφής με γενέθλιο. Το περίπου δεν σχετίζεται με την ετήσια κίνηση του Ήλιου αφού δεν αλλάζει μοίρες αλλά με του Ωροσκόπου και του Μεσουρανήματος που αλλάζουν. Ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα χάνουν κάποιες μοίρες Αν λοιπόν μέσα στα 33 χρόνια «χαθούν» κάποιες μοίρες, τότε ενδέχεται στα 33 μας αντί για ωροσκόπο στις πρώτες μοίρες του Κριού (που θα έπρεπε να έχουμε στο παράδειγμα που έχω αναφέρει), ενδέχεται ο Ωροσκόπος να βρίσκεται στις τελευταίες του προηγούμενου ζωδίου ή στις πρώτες μοίρες του επόμενου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη θέση του Ήλιου, ενώ θα έπρεπε να είναι στον 5ο οίκο και σε κατιόντα οίκο ενδέχεται να βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες του 4ου οίκου που είναι γωνιακός. Αυτό εξαρτάται από τις μοίρες των ζωδίων, από το αν βρίσκονται δηλαδή σε οριακά σημεία των ζωδίων και απ’ το αν υπάρχουν εμπεριεχόμενοι οίκοι.

Ας δούμε ένα παράδειγμα με χάρτη. Αυτός είναι ο γενέθλιος χάρτης της Farrah Fwacett, ο γενέθλιος Ήλιος βρίσκεται στον 8ο οίκο. Ο Ωροσκόπος στις 5 Καρκίνου (για λόγους ευκολίας δεν βάζω τα πρώτα και δεύτερα λεπτά) και το Μεσουράνημα στην 22η μοίρα Ιχθύων.



Στην 1η της ηλιακή επιστροφή ο Ήλιος πηγαίνει στον 5ο οίκο (διαδοχικός και 3 ζώδια πίσω), ο ωροσκόπος στην Παρθένο και το Μεσουράνημα στους Ιχθείς.


Στην 2η ηλιακή της επιστροφή αν βρείτε τον χάρτη θα δείτε πως ο Ήλιος ενώ θα έπρεπε να πηγαίνει στον 2ο οίκο (διαδοχικός) για λίγες μόλις μοίρες δεν βρίσκεται στον 2ο αλλά στον 3ο οίκο (κατιόντας), ενώ ο ωροσκόπος έχει μεταφερθεί στον Τοξότη και το μεσουράνημα στην Παρθένο.


Το 1980, στα 33 της χρόνια είχε επιστροφή γενέθλιου Ωροσκόπου, με τη διαφορά πως ενώ ο γενέθλιος Ωροσκόπος βρίσκεται στην 5η μοίρα του Καρκίνου, στην ηλιακή βρίσκεται στην 10η μοίρα, ο Ήλιος στον 8ο οίκο και το Μεσουράνημα σχεδόν στην 27η μοίρα. Τονίζω ξανά πως αυτό συμβαίνει με την προϋπόθεση πως στα 33 χρόνια της βρισκόταν στο Κόρπους Κρίστι, στον τόπο που γεννήθηκε δηλαδή. Ωστόσο η ίδια είχε ήδη μετακομίσει αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι της παρούσης. Όλη αυτή η αναφορά έγινε για να κατανοήσουμε τον κύκλο των 33 ετών του Ήλιου και τον λόγο που στα 33 μας χρόνια ενεργοποιείται ολόκληρο το γενέθλιο ωροσκόπιο χωρίς αυτό να σημαίνει πως η χρονιά θα είναι δύσκολη, εντούτοις κρίνεται αρκετά σημαντική γιατί μες την συγκεκριμένη χρονιά τονίζονται ιδιαίτερα οι γενέθλιες προδιαγραφές.


Τίνα Ζαχαριάδου


Διαβάστε τη συνέχεια http://www.myhoroscope.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: