Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Έκλειψη Σελήνης στον Ταύρο 8/11/22


 Μια άκρως απελευθερωτική και αφυπνιστική  έκλειψη  Σελήνης πρόκειται να συμβεί στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 1, 01 μμ. στις 16 μοίρες του Ταύρου και Σκορπιού αντίστοιχα.  Πρόκειται για μία  ιδιαίτερη έκλειψη εξαιτίας της εμπλοκής  των περισσοτέρων πλανητών και κυρίως του Κρόνου – Ουρανού.  Αστρολογικά θεωρείται μια από τις πιο δυσεπίλυτες  εκλείψεις, με τον Κρόνο να σχηματίζει Ταυ Τετράγωνα με την έκλειψη, παράλληλα με  Αφροδίτη/Ερμή/Ουρανό. Από ζωδιακή θέση γίνεται στον άξονα των χρηματοοικονομικών και της κληρονομικότητας (Ταύρος – Σκορπιός) και από θέση οικοθεσίας στον άξονα της αντίληψης, της διανόησης και της λογικής (3ος -9ος ). Θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα ζώδια του σταθερού σταυρού και κυρίως όσους έχουν γεννηθεί το 2ο δεκαήμερο ή έχουν σημεία και πλανήτες σε αυτό, χωρίς  να σημαίνει πως δεν θα επηρεαστούν τα υπόλοιπα ζώδια.

Ποικίλα ζητήματα  θα προκύψουν σε διάφορους τομείς και διαφορετικά για τον καθένα κυρίως όμως οικονομικής και ερωτικής φύσης. Θα διαβάσετε πολλά, ως επί τω πλείστων δυσάρεστα, αλλά όχι από εμένα. Θα αφήσω αυτό το κομμάτι στους υπόλοιπους συναδέλφους διότι προτιμώ να εστιάσω στα θετικά αυτής της έκλειψης.

Με Ωροσκόπο στο ζώδιο του Υδροχόου τονίζεται περισσότερο η ανάγκη αφοσίωσης  σε κάτι πιο ιδεαλιστικό και ανθρωπιστικό.  Πρόκειται για το ζώδιο της  ελευθερίας, της έρευνας, της καινοτομίας, της επανάστασης, της ισότητας, της διαφορετικότητας  και πολλά άλλα τα οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις συντηρητικές , παγιωμένες αντιλήψεις και ανάγκες  του Ταύρου και του Σκορπιού. Εδώ ακριβώς είναι και η πρόκληση αυτής της έκλειψης, πως δηλαδή από τις πολύ προσωπικές και εσωτερικές μας ανάγκες  θα μπορέσουμε να  βρούμε τη χρυσή τομή σε σχέση  με τους κανόνες και θεσμούς που διέπουν μια κοινωνία άρρωστη και σαθρή ως το κόκκαλο. Σε προσωπικό επίπεδο, το αίτημα αυτής της έκλειψης είναι η  προστασία των κεκτημένων μας και η σειρά προτεραιότητας των δικών μας αξιών χωρίς εκπτώσεις (τουλάχιστον στις βασικές) σε σχέση με τις αξίες των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση κάτι χάνεται, κάτι κερδίζεται γι αυτό μη βιαστείτε να τρομοκρατηθείτε.  Κοινή η ανάγκη για  σταθερότητα και ασφάλεια,   βεβαίως, διαφορετικού τύπου ασφάλεια για Ταύρο, Σκορπιό, Υδροχόο. Η αναζήτηση και  κατάκτηση αυτών τείνει να συμβεί μέσα από εντάσεις, αντιδράσεις,  επαναστάσεις και αντίλογο. Καμιά σημαντική αλλαγή δεν έγινε μόνο με διπλωματία και «γλειψίματα» γι αυτό ας αφήσουμε  τους εαυτούς  μας ελεύθερους  να αντιδράσουν. Όταν μας στερούν τον χώρο και το χρόνο να εκφραστούμε ελεύθερα, έστω και να διανοηθούμε να ζητήσουμε  καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ισότιμη μεταχείριση στην οικογένεια, στο σπίτι ή στην ερωτική μας σχέση κτλ.  στοιχειώδη πράγματα δηλαδή, απλώς ας αντιδράσουμε. 

Ας τους στερήσουμε  εμείς το δικαίωμα  να μας καταπιέσουν, υπονομεύσουν, υποτιμήσουν και εντέλει  βλάψουν. Ας σταματήσουμε να είμαστε  αμυντικοί από φόβο μη χάσουμε την πολυπόθητη κι ενδεχομένως ανύπαρκτη ασφάλεια που μας παρέχουν κι ας περάσουμε στην επίθεση.  Ηλίου φαεινότερο είναι,  στρατηγικά τουλάχιστον, πως τις περισσότερες φορές η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ιδίως όταν οι άλλοι γύρω μας «έχουν δέσει τον γαίδαρο τους» και έχουν στρογγυλοκαθίσει στον καναπέ τους κοιτώντας  τον,  να ικανοποιεί τα θελήματά τους. Όταν πηγαίνουμε κόντρα στις αξίες μας αυτομάτως χάνουμε την αυτοεκτίμηση μας. Γι αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές και να τις υπερασπιζόμαστε μέχρι τελικής πτώσης, αν θέλουμε να είμαστε σε αρμονία  με τον εαυτό μας. Αν δεν μας κάνουν οι αξίες μας, τότε ας τις αλλάξουμε, το σύστημα αξιών μας δεν βασίζεται μόνο στην κληρονομικότητα…

Για παράδειγμα, μας πιέζει η τράπεζα να πληρώσουμε  τις δόσεις ενός δανείου που  υπογράψαμε με τους χειρότερους όρους γιατί βρεθήκαμε στην ανάγκη τους; Σταματάμε να πληρώνουμε τις δόσεις έως ότου  μας προτείνουν λογικότερες συμφωνίες με περισσότερο εφικτούς και ευνοϊκούς όρους. Είναι ανθρώπινο να συμβεί, δεν σημαίνει πως ξαφνικά σταματήσαμε να είμαστε έντιμοι.

Μας πιέζει ή μας φέρεται άσχημα ο/η σύντροφος;  Μπορούμε να σταματήσουμε  να παρουσιάζουμε  τους εαυτούς μας έτσι όπως αρέσει και βολεύει εκείνον. Ας δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό, ας  εκφράσουμε τις ανασφάλειες, τις επιθυμίες και τις δικές μας ανάγκες.  Σε όλες τις σχέσεις αν δεν μπορούν να καλυφθούν από κοινού οι ανάγκες, αν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός, κατανόηση και ισότητα, οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας,  αν τυχόν υπάρχουν, να αποδεσμευτούμε από αυτή τη σχέση πριν η μιζέρια, η κατάθλιψη και ο μαρασμός βρεθούν στο κατώφλι του σπιτιού μας . Κανείς δεν ηττήθηκε επί της ουσίας  επειδή έδωσε τέλος σε μια άρρωστη, επιζήμια  ή αταίριαστη σχέση. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου είναι στη φύση του ανθρώπου, να  επουλώνει τις πληγές του, να αναρρώνει, να προχωρά, να ανανεώνεται και τέλος να προοδεύει και να εξελίσσεται. 

Κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να πει πως  όλα τα παραπάνω είναι θεωρίες που εύκολα λέγονται ή γράφονται . Σας έχω νέα…με την επικείμενη έκλειψη μας δίνεται η ευκαιρία να  κάνουμε τη θεωρία πράξη. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται,  τέτοιου είδους συμπεριφορές και καταστάσεις θα πυροδοτήσει η συγκεκριμένη έκλειψη.  Κάποιοι από εμάς δεν θα αντέξουν το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων. Εκ των πραγμάτων δεν θα πληρώνουμε συστηματικά,  άρα θα πρέπει  να αλλάξουμε τα δεδομένα και να διαχειριστούμε διαφορετικά τα οικονομικά μας.

Κάποιοι  θα πάψουμε να συντηρούμε  σχέσεις που είναι επιζήμιες για τη σωματική, ψυχική και νοητική μας υγεία, έτσι  αναπόφευκτα θα φτάσουμε στο χωρισμό. Στενάχωρη κατάσταση μεν, απελευθερωτική δε. Όλα μα όλα τακτοποιούνται  (αργά και σταθερά) όταν  αντιληφθούμε  ποιοι πραγματικά είμαστε,  ποιες είναι οι ανάγκες μας και πως πρέπει να τις καλύψουμε εμείς, χωρίς να περιμένουμε να καλύψουν οι άλλοι τα κενά. Πρώτα εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς  με τον εαυτό μας και ύστερα να απαιτούμε από τους άλλους. Μόνο έτσι,  μέσα από τα λάθη και τις αδυναμίες μας θα καταφέρουμε να εξελιχθούμε και να συνυπάρξουμε με τους άλλους.  Διαφορετικά, «πιο καλή η μοναξιά», «από δώ πάν΄κι άλλοι», «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» και δεν συμμαζεύεται.

Όσοι και όσες μέχρι πρότινος δεν τολμούσαμε να υψώσουμε ανάστημα σε ανθρώπους που ασκούσαν  έντονη επιρροή και εξουσία στη ζωή μας, θα σηκώσουμε το λάβαρο της επανάστασης, αφήνοντας αποσβολωμένους Θεούς και δαίμονες. Τι πιο λυτρωτικό, τίμιο, ξεκάθαρο και δίκαιο! Δεν ισχυρίζομαι πως δεν θα «ανοίξει ρουθούνι»,  το κακό σπυρί όμως θα σπάσει κι αν ακόμη δεν σπάσει, θα αποκτήσει ραγάδες.

Κάθε συνεργασία που μπορεί να λήξει άδοξα, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος  μπορεί να ανοίξει άλλες πόρτες που άλλες εποχές δεν θα τολμούσαμε να ονειρευτούμε. Αν πάλι δεν λήξουν  αλλά για κάποιο λόγο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας, οι καιροί απαιτούν να αλλάξουμε στάση και να  βρούμε νέες διεξόδους.

Παρότι Ερμής και Αφροδίτη με τη σύνοδο τους κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για υγιή διάλογο, μη σας φοβίσει γενικότερα η έλλειψη διαλλακτικότητας και ευελιξίας  που θα επικρατεί λόγω Σκορπιού/Ταύρου  και Ουρανού από τον Ταύρο.  Κάποιες φορές ( ελάχιστες ίσως )  ο απολυταρχισμός του Υδροχόου και του Ουρανού φέρνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που ως στόχο έχουν την πρόοδο και εν τέλει την  ενδυνάμωση μας.

Επειδή στην κορυφή των Ταυ Τετραγώνων βρίσκεται ο Κρόνος στον 1ο οίκο πιστεύω πως είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να αποφορτίσουμε τους εαυτούς μας από περίσσιες ευθύνες και υποχρεώσεις (με μαθηματική ακρίβεια ΔΕΝ γίνεται να μας αναλογούν όλες) «πετώντας το μπαλάκι» σε αυτούς που τους αναλογούν, ώστε να καταμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη. 

Με το τετράγωνο του Άρη/Ποσειδώνα πολλές φορές θα δούμε τη δράση μας να υπονομεύεται  και  κάποιες άλλες θα νιώθουμε θύματα, αδύναμοι, ανήμποροι, ή εξαπατημένοι. Σε αυτή την περίπτωση ας μπούμε  στη διαδικασία να σκεφτούμε και να αντιληφθούμε  αν όντως ισχύουν  τα παραπάνω ή μήπως πρόκειται για δική μας θυματοποίηση  ή ακόμη και για αποκυήματα της φαντασίας μας. Στο κάτω κάτω μιλάμε για έναν Άρη στους Διδύμους που είναι ξεκάθαρα εγκεφαλικός και ορθολογιστής και σε αμοιβαία υποδοχή από κυριαρχία με τον Ερμή. 

Ολοκληρώνοντας, θα πρότεινα να μην διστάσετε να ανοίξετε καινούριες πόρτες στη ζωή σας ακόμη κι αν το χέρι σας τρέμει.  Δεχτείτε ή επιβάλλετε  όπου χρειάζεται αλλαγές με θάρρος και ελπίδα γιατί μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσετε  πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί  είστε. Είναι τόσο απρόβλεπτη η ζωή που όλα μπορούν να συμβούν, γι αυτό εμπιστευτείτε την.

Τίνα Ζαχαριάδου

«Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια»

Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706 – 1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας)


Δεν υπάρχουν σχόλια: