Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Φιλαυτία και Αστρολογία


Η φιλαυτία εκτός από επίθετο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που μας κάνει να δείχνουμε, υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας. Συχνά διαβάζουμε, πως πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε γιατί πέρα από εμάς (άντε και τη μητέρα μας) κανένας άλλος δεν θα το κάνει. Ως ένα μεγάλο βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, άλλο σημαίνει αγαπώ, φροντίζω τον εαυτό μου και τον αποδέχομαι με όλες τις αδυναμίες κι ελαττώματα του κι άλλο αγαπώ σε τόσο μεγάλο βαθμό τον «τέλειο» εαυτό μου, που ξεχνώ ή αδιαφορώ για τις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων.  Οτιδήποτε αγγίζει τα όρια της υπερβολής, φέρνει ανισορροπία και δημιουργεί σχεσιακά ζητήματα, άλυτα τις περισσότερες φορές.

Οι φίλαυτοι άνθρωποι είναι συνήθως εριστικοί, εγωκεντρικοί κι ατομιστές. Δεν δέχονται τις διαφορετικές απόψεις των άλλων γι αυτό φροντίζουν να έχουν γνώσεις ώστε να είναι σε θέση ν΄ αποδεικνύουν καθημερινά πόσο ξεχωριστοί και αυθεντίες είναι σ΄ όλα τους. Είναι συγκρουσιακοί τύποι, υποτιμούν τους άλλους, βρίσκοντας με ευκολία τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες τους,  για να αποδείξουν πως εκείνοι αξίζουν  περισσότερο. Ακόμη κι αν δεν προσβάλλουν ή υποτιμήσουν κάποιον, θα τους αναγνωρίσετε κάνοντας το εξής πείραμα. Βάλτε κάποιον σε μια παρέα να σας εκθειάσει, να μιλήσει για τις χάρες και τα ταλέντα σας. Εκείνος που θα πεταχτεί να μιλήσει χωρίς να του έχει δοθεί ο λόγος για τα δικά του κατορθώματα και χάρες, είναι ο φίλαυτος της παρέας.

Με αυτόν τον τρόπο, της υποτίμησης δηλαδή και της ανύπαρκτης μετριοφροσύνης, βρίσκουν το άλλοθι που χρειάζονται, ώστε ν΄ απαιτούν την αγάπη, τον σεβασμό, την πίστη και την αφοσίωση. Ασχολούνται με τις δικές τους ανάγκες, γίνονται εγωμανείς και ηθελημένα ή ακούσια «κακοποιούν» όσους συναναστρέφονται. Οι άλλοι γύρω τους, δύσκολα  αντέχουν, ακόμη κι αυτοί που διαθέτουν γαϊδουρινή υπομονή κάποια στιγμή φωνάζουν «μπάστα ρε φίλε»,  γι αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν μόνοι, θυμωμένοι και πληγωμένοι.

Η φιλαυτία  ταυτίζεται με τον εγωκεντρισμό αλλά και τον ναρκισσισμό. Η αλήθεια είναι πως ένας υπέρμετρα εγωκεντρικός άνθρωπος, δεν μπορεί να μην κρύβει μέσα του μια ναρκισσιστική προσωπικότητα ή έστω μια προσωπικότητα που κατά διαστήματα,  θα εκδηλώνει ναρκισσιστικές συμπεριφορές, παρότι οι έρευνες έχουν δείξει πως ένας νάρκισσος ενδέχεται να μην αγαπά καθόλου τον εαυτό του. Ανάμεσα στα πολλά κοινά που έχουν,  θέλουν και οι δυο να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής των άλλων ενώ οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι πως όλος ο κόσμος τους αγαπά και τους εκθειάζει άσχετα αν οι ίδιοι είναι που εκθειάζουν τους εαυτούς τους μιας κι εκ πεποιθήσεως πιστεύουν πως είναι προορισμένοι για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αιώνα κι ότι αξίζουν μια μεγαλειώδη ζωή ως εξέχοντες προσωπικότητες που είναι.

Οι ψυχολογία και οι ψυχολόγοι λένε πως αυτές οι συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους σε τραύματα της παιδικής ηλικίας που σχετίζονται με την αποδοχή των ίδιων από τους γονείς τους. Ως αστρολόγος τείνω να συμφωνήσω μιας και οι περισσότεροι χάρτες που έχω δει φίλαυτων κι εγωκεντρικών ανθρώπων, συνήθως έχουν βεβαρημένο 4ο οίκο. Ωστόσο, για να μπορέσουμε με ακρίβεια ν’ αναγνωρίσουμε τέτοια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές  από έναν γενέθλιο χάρτη, αυτό το στοιχείο δεν είναι αρκετό από μόνο του. Ένας για παράδειγμα δύσκολος 4ος οίκος μπορεί να δείχνει διαλυμένη οικογένεια, δεν έπεται πως το ίδιο το άτομο είναι φίλαυτο ή εγωκεντρικό.

Άρα, εκτός από την διερεύνηση του 4ου οίκου θα πρέπει να βρούμε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα μας δώσουν  μια τέτοια προσωπικότητα. Τα κυριότερα στοιχεία μαζί με τον 4ο οίκο είναι τα φώτα, ο Ωροσκόπος κι ο 1ο οίκος.  Ο Ήλιος, είναι το κέντρο του σύμπαντος και πηγή ενέργειας για κάθε ζωντανό οργανισμό, είναι το κέντρο συνείδησης μας κι αντιπροσωπεύει το ολοκληρωμένο και συνειδητό ΕΓΩ, είναι δηλαδή η συνειδητή μας προσωπικότητα. Συνδέεται με τον πατέρα και η φύση του είναι εγωκεντρική μιας κι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Πόσο μάλλον όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ζώδιο του Κριού, του Λέοντα αλλά και του Ζυγού που είναι το  κατεξοχήν ναρκισσιστικό ζώδιο.  

Ο Κριός είναι εγωιστής, ευέξαπτος, απερίσκεπτος, ανυπόμονος, αυθόρμητος, γεννημένος μαχητής που θέλει να ξεχωρίζει και συνήθως ξεχωρίζει, γιατί έχει αυξημένη ζωτικότητα, εξαιρετική δύναμη, θάρρος, ηγετικές τάσεις, θέληση για τη ζωή και δυναμισμό. Έχει πρωτόγονα ένστικτα κι ένα ΕΓΩ ακαλλιέργητο, σε πρώιμο στάδιο που δυσκολεύεται να το αναγάγει σε ΕΜΕΙΣ.  Δεν είναι τυχαία η έξαρση του Ήλιου σ αυτό το ζώδιο. Οι δυο τους μοιάζουν «σαν δυο σταγόνες βροχής».  

Παρόμοια στοιχεία βρίσκουμε στο ζώδιο του Λέοντα που ο Ήλιος έχει την κυριαρχία του. Εκεί ο Ήλιος αποκτά περισσότερη υπεροχή και δύναμη, ξεχωρίζει επίσης για τις ηγετικές του ικανότητες κι απολαμβάνει το κύρος και την εξουσία που εύκολα ασκεί. Οτιδήποτε κάνει, θεωρεί δεδομένο πως θα τον φέρει στο επίκεντρο και στα φώτα της διασημότητας με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρμετρα εγωιστής και ματαιόδοξος. Αγαπά την χλιδή και την πολυτέλεια γιατί του χαρίζει ισχύ και εξουσία και συνειδητά απαιτεί την αγάπη και την αφοσίωση από τους άλλους.  Όποιος δεν τον κολακεύει  και δεν «τρέφει» την εγωλατρία του, αντιμετωπίζει την αδιαφορία και τον σνομπισμό του.

Ο Ήλιος του Ζυγού είναι η θέση της αδυναμίας του κι είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση από τις δυο παραπάνω. Εκ διαμέτρου αντίθετος από τον Κριό δεν ρισκάρει, δειλιάζει να πάρει πρωτοβουλίες, και γίνεται εγωκεντρικός λόγω ναρκισσισμού.   Προκειμένου να επιβεβαιωθεί μέσω των άλλων διηγείται ευχάριστα τα επιτεύγματα του τονίζοντας ιδιαίτερα πόσο δίκαιος είναι και πόσο πολύ τον αγαπούν. Όταν δε, καταλάβει πως οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται σ ΄αυτά που λέει ή δεν τον κολακεύουν, υιοθετεί το ρόλο του θύματος και συνεχίζει ακάθεκτος να εξιστορεί πόσο δίκαιος και υπεύθυνος είναι προκειμένου να τον αποδεχτούν.

Για να μην φανώ άδικη στα παραπάνω ζώδια, θα πω, πως τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που κάποιος έχει στον 1ο οίκο Ήλιο, σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται. Ο εγωισμός και η ανάγκη να είναι πάνω από όλους, να είναι ο καλύτερος και να έχει πάντα δίκιο τον καθιστά εύκολα εγωπαθή και φίλαυτο μιας και δείχνει να αδιαφορεί για τις επιθυμίες των άλλων. Βέβαια ανάλογα το ζώδιο τονίζονται ή υπερτονίζονται όλα αυτά. Για παράδειγμα ένας Ήλιος στους Ιχθύες και στον 1ο οίκο δεν επιδεικνύει τον ίδιο εγωισμό με έναν Ήλιο του Κριού ή με έναν Ήλιο του Υδροχόου που αν και βρίσκεται σε θέση αδυναμίας εκεί ο Ήλιος, πάλι θα βγάλει εγωισμό κι αυταρέσκεια.

Ο 1ος οίκος είναι ο οίκος που σχετίζεται με το ΕΓΩ, άρα γενικότερα, ωροσκόπια που έχουν πολυαστρία και κυρίως Ήλιο/Σελήνη/Ερμή/Αφροδίτη/Άρη και Δία στον 1ο οίκο επιδεικνύουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά. Ο Ήλιος στον 1ο οίκο ασχολείται μόνο με τα δικά του αξιοσημείωτα επιτεύγματα και γίνεται αλαζόνας κι υπεροπτικός. Η Σελήνη, εστιάζει μόνο στις δικές της συναισθηματικές και προσωπικές  ανάγκες. Ο Ερμής από φύση μιλά ακατάπαυστα κι είναι επιδεικτικός για να γίνει το επίκεντρο όλων ενώ η Αφροδίτη αγαπά πολύ τον εαυτό της και «ψωνίζεται» με την εμφάνιση της. Ο Άρης προκειμένου να γίνει το δικό του γίνεται βάναυσος κι αναίσθητος, τα θέλει όλα εδώ και τώρα και ο Δίας με τη σειρά του φουσκώνει το ΕΓΩ, γίνεται αυτάρεσκος, πεφωτισμένος με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά των πλανητών του 1ου οίκου. Παρόμοια στοιχεία μπορούν να δείξουν και οι πλανήτες σε 5ο οίκο, στον οίκο δηλαδή που αντιστοιχεί στο ζώδιο του Λέοντα.

Επίσης, μια Σελήνη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα αλλά και στα ζώδια του Κριού, Λέοντα, Ταύρου, Καρκίνου και Ζυγού, θα μπορούσε να δώσει παρόμοια στοιχεία αυταρέσκειας και φιλαυτίας. Η Σελήνη συνδέεται με τη μητέρα και την ασυνείδητη πλευρά του εαυτού μας.  Είναι ευαίσθητη, τρυφερή, δοτική κι από αυτήν καθορίζεται το συναίσθημα και οι βάσεις ενός υγιούς ψυχισμού.

Σε Κριό και Λέοντα έχω ήδη αναφερθεί… στον Ταύρο τώρα που είναι η θέση της έξαρσης της, στην αρνητική της εκδοχή, γίνεται τόσο ατομίστρια και τεμπέλα που όχι μόνο δεν ασχολείται με τις ανάγκες των άλλων αλλά ούτε και με τις δικές της, γιατί περιμένει να τις καλύψουν οι άλλοι. Όταν νιώσει ασφαλής συναισθηματικά, τότε μόνο, κι αν δεν βαρεθεί, θα φροντίσει να καλύψει και των υπολοίπων.

Στον Καρκίνο που είναι η θέση κυριαρχίας της και έχει όλα τα στοιχεία που ταιριάζουν στην ευγενική και δοτική της φύση, έχει τόσες συναισθηματικές διακυμάνσεις κι εξάρσεις, κυρίως όταν νιώσει πως κινδυνεύει. Φτάνει σε σημείο να ζητιανεύει την αγάπη και γίνεται κουραστική στην προσπάθεια της να της δώσουν προσοχή και στοργή. Ο φόβος της πως δεν αγαπιέται αρκετά και η υπερβολική ανασφάλεια την κάνει να μοιάζει με φίλαυτη ενώ επί της ουσίας, δεν  της ταιριάζει ο συγκεκριμένος όρος.

Στον Ζυγό πάλι, ασχολείται τόσο πολύ με τον καθρέφτη της που δύσκολα θα εστιάσει σε κάτι διαφορετικό. Με τον γλυκό και γοητευτικό τρόπο της, επιβάλλει να τη θαυμάσουν, της αρέσουν οι κολακείες κι αν δεν το εισπράξει γίνεται τόσο ψυχρή και υποτιμητική όσο υποδεικνύει το ζώδιο που έχει έξαρση ο Κρόνος.

Ακόμη, ένα Άρης στον Κριό και στον Λέοντα ή κι ένας Ήλιος, Άρης στον 5ο οίκο, μπορεί να δώσει αυθάδικες, υπεροπτικές  κι αλαζονικές συμπεριφορές, εριστικότητα, ματαιοδοξία αλλά και βαρβαρότητα. Ζωώδη και πρωτόγονα ένστικτα με αποτέλεσμα να παλεύουν να εκφραστούν για να γίνει αισθητή η παρουσία τους και για ακόμη μια φορά να στρέψουν το ενδιαφέρον και τα φώτα επάνω τους. Ειδικά στον 5ο οίκο αγαπούν τόσο πολύ τη δράση τους που ακόμη και με θεατρινισμούς καταφέρνουν να περάσουν το δικό τους. Θαυμάζουν τόσο πολύ τον εαυτό του για τις κατακτήσεις τους  και τις σεξουαλικές τους επιδόσεις που δεν χρειάζονται καν την επιβράβευση των συντρόφων του. Ακόμη κι αν την ζητήσουν, θα είναι για το θεαθήναι.

Όψεις επίσης που τονίζουν τα στοιχεία φιλαυτίας, εγωκεντρισμού κτλ. είναι οι όψεις κυρίως του Ήλιου/Σελήνης με Αφροδίτη και Άρη και ειδικά σε ζώδια Κριού, Ταύρου, Λέοντα,  Ζυγού, πάντα κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Επίσης, ανάλογα την όψη και τα ζώδια οι συμπεριφορές ποικίλουν. Διαφορετικά θα λειτουργήσει μια σύνοδος Ήλιου/Άρη στον Κριό, διαφορετικά μια αντίθεση Ήλιου/Άρη σε Κριό/Ζυγό, ακόμη πιο διαφορετικά θα λειτουργήσει μια σύνοδος σε Διδύμους, Παρθένο κτλ. ωστόσο οι ενέργειες ισχύουν  κι ας εκφράζονται με άλλο τρόπο.

Όψεις Ήλιου/Αφροδίτης (κύρια όψη μόνο η σύνοδος θεωρείται) τονίζουν την αυταρέσκεια και ωραιοπάθεια και την τάση για επίδειξη και πολυτέλεια. 

Δύσκολες όψεις Ήλιου/Άρη φέρνουν ισχυρή θέληση, ανταγωνισμό, άσκοπη δράση κι ενέργεια και συνήθως, όσοι τις έχουν κοντά στον Ωροσκόπο τους ή μέσα στον 1ο οίκο περιαυτολογούν, υποτιμούν τους άλλους ενώ οι ίδιοι νιώθουν μικροί Θεοί κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τον Ήλιο στον 1ο .

Με τη Σελήνη είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα  διότι είναι πιο εσωτερικές οι διεργασίες. Ένας άνθρωπος μπορεί να δείχνει φίλαυτος χωρίς να είναι, επειδή συμπεριφέρεται ενστικτωδώς και πάντα ανάλογα τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Οι άλλοι όμως που τον ζουν ή τον κάνουν παρέα εκλαμβάνουν αυτές τις συμπεριφορές ως  φιλαυτία.

‘Όψεις Σελήνης/Αφροδίτης συνήθως δεν προκαλούν «βλάβες» ακόμη κι αν είναι δυσαρμονικές, ωστόσο μια σύνοδος  σε 1ο οίκο θα δείξει μεγάλη αγάπη για τον εαυτό μας κι αν συνηγορούν τα υπόλοιπα στοιχεία του χάρτη θα φανεί πόσο υπερβολική ή όχι θα είναι αυτή η αγάπη.

Όψεις Σελήνη/Άρη ανάμεσα σε δυο πλανήτες που δεν είναι προσκείμενοι φιλικά μεταξύ τους, φέρνει τέτοιο εγωισμό και εσωτερικές συγκρούσεις στο άτομο που δύσκολα θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι οι εγωιστικές του διαθέσεις και συμπεριφορές το καθιστούν ανίκανο να συνυπάρξει με τους άλλους. Οι άλλοι από την πλευρά τους αυτό που θα βλέπουν, θα είναι ένα υπέρμετρα εγωπαθές πλάσμα που αρνείται να παραδεχτεί τα λάθη του και ν’ ασχοληθεί μαζί τους.

Να αναφερθώ ακόμη, στην εμπλοκή του Δία/Κρόνου σε όλα τα παραπάνω έστω κι επιγραμματικά γιατί κάπου πρέπει να μπει μια τελεία... ο Δίας είναι ο πλανήτης της επέκτασης και λειτουργεί ευεργετικά, οι δύσκολες όψεις με Δία συνήθως, δεν είναι επιβλαβείς. Όμως καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν εμπλέκεται, αυτό που φέρνει κυρίως είναι, μεγιστοποίηση των θετικών αλλά και των αρνητικών αστρολογικών στοιχείων. Αντίθετα ο Κρόνος ελαχιστοποιεί, τόσο τα θετικά, όσο τα αρνητικά. Για να καταλάβετε καλύτερα το παραπάνω, όσοι τουλάχιστον γνωρίζετε τις φύσεις των πλανητών, αναλογιστείτε το εξής… ποιος κινδυνεύει να πέσει στα δίχτυα της φιλαυτίας, κάποιος που έχει Ήλιο στον Λέοντα στον 1ο σε τρίγωνο με Δία, ή κάποιος με τον ίδιο Ήλιο σε τρίγωνο με Κρόνο και ο νοών νοείτω.

Τίνα Ζαχαριάδου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: